Visuell dans med kostym av Beckmansalumni

Under våren har tre av Beckmans Designhögskolans nyligen examinerade modedesigners arbetat med kostym till en dansföreställning med två koreografier kring temat kvinnor och asymmetri för danskompaniet Stockholm 59 North.

Danskompaniet består av dansare från Kungliga Baletten. Konstnärlig ledare är premiärdansare Nadja Sellrup.

Utomhuspremiär på Parkteatern

Den 17 augusti är det utomhuspremiär av den helt igenom kvinnliga kvällen A/Symmetry på Parkteatern i Vitabergsparken, Stockholm. Föreställningen består av två nya verk, Terra av koreograf Helena Franzén och Everything Will Collapse in the End av Mari Carrasco.

Kostym som förstärker koreografin

Fotograf Mats Lindgren

Fotograf Mats Lindgren

För verket ”Terra” har tre alumni från 2018; Julia Correia de Verdier, Felicia Halén Fredell och Robert Jonsson, samarbetat med koreograf Helena Franzén. För kostym till verket ”Everything Will Collapse in the End” har Julia Correia de Verdier samarbetat koreograf Mari Carrasco. Projektet ingår i Beckmans alumniprojekt med nyutexaminerade designers som leds av Annika Berner.

–Samarbetsprocessen med koreografen Helena Franzén och Mari Carrasco har varit väldigt intressant, säger Julia Correia de Verdier, att kunna samarbeta så nära koreograf och dansare och skapa för ett nytt sammanhang. Med danskostym är det avgörande att tänka på hur plaggen beter sig i rörelse, hur kroppens rörelser synliggörs. Det är spännande att utgå från ett verk och förstärka och understödja koreografin genom kostymen.

Fotograf Mats Lindgren

Fotograf Mats Lindgren

–Vi har arbetat med asymmetriska detaljer i båda verken, kostymen till Helenas verk har ett flow. På skjortorna ville vi luckra upp känslan av fram och baksida, alla delar av skjortan ska kännas intressant att titta på. I Maris verk är kostymen till en del inspirerad av fäktningsdräkten, den vita tajta dräkten och den diagonala öppningen upptill. Det finns också en lek med det klassiska som i balettkjolen med materialet i olika längder. En lek som finns i Maris verk, berättar hon.

Visuell dans som kittlar sinnena

Den första delen av utomhuspremiären i Vitabergsparken visar dynamiska förlopp, lekfulla ögonblick och precision i Terra – en starkt fysiskt artikulerad duett med två kvinnliga dansare med integritet. Akten är ett signum för koreografen Helena Franzén, en rörelsepoesi med känslans skärpa och tankens inlevelse.

fotograf Mats Lindgren

Under andra delen av kvällen vrider och vänder koreografen Mari Carrasco på den klassiska balettens kontext i verket Everything Will Collapse in the End. En akt fylld av rytm, score och förändring där nya former för vad balett kan vara och ge uttryck för utforskas.


Om Stockholm 59 North

Stockholm 59 North är ett danskompani och en stiftelse med dansare från Kungliga Baletten. Sedan start har kompaniet turnerat i Sverige och utomlands, i huvudsak med nya experimentella verk. Kompaniet startades 1997 av hovdansare Madeleine Onne för att bredda perspektiv, utforska och presentera dans, ofta i samarbete med nya koreograftalanger.

Medverkande

A/Symmetry Konstnärlig ledare: Nadja Sellrup

Terra
Koreograf: Helena Franzén
Dansare: Jeanette Wren och Alina Lagos
Musik: Stefan Johansson och Maria Volmerson
Kostym: Julia Correia de Verdier, Felicia Halén Fredell och Robert Jonsson

Everything Will Collapse in the End
Koreograf: Mari Carrasco
Musik: Collage

Dansare: Khao Yanagisawa, Emily Slawski Samuelson, Natalie Talieo, Lisa Van Cauwenbergh
Kostym: Julia Correia de Verdier i samarbete med Mari Carrasco

Projektansvarig Beckmans Designhögskola: Annika Berner
Handledning/sömnad: Elsie Lindström och Anita Darmak

 

Nadja Sellrup

Artistic Director and Principal Dancer

+46-708277321